Voorbeschouwing Bonificatieborrel en Achelous Bumping

Vanavond is het dan zo ver: de Boni 2014 gaat om 22 uur officieel van start. En morgenmiddag zal ook meteen het startschot van de Achelous Bumping over het Maas-Waal kanaal schallen. Maar we moeten natuurlijk eerst even met z’n allen een uitgebreide analyse doen van de deelnemers en speculeren over de grootste winnaars en grootste verliezers.

Laten we van start gaan met de grootste ploeg, de dames club8+. Deze dames hebben wellicht de meeste ervaring met wedstrijden in huis en zullen daar dan ook zeker de vruchten van plukken. De Head en de Heineken waren een (chocolade)eitje voor deze dames. Maar de Skøll cup was toch even wennen in combinatie met het derde spelelement: Bier. Brak roeien is immers van een heel andere orde. Hebben deze dames dan ook genoeg getraind om vanavond die punten te pakken en morgen ook gewoon als snelste te finishen?

Komen we meteen uit bij een ander mooi nummer, de 4+. De Groote Snuffel zal morgen gevuld worden met grootse dames. Groots in hun inzet voor het wedstrijdroeien. Bij zowel Euros als Phocas hebben de HRM adspi’s ervaring opgedaan en getraind voor de belangrijkste uitdaging “so far” in hun leven, de Achelous Bumping. Kathi (beetje Duits uitspreken), Anne, Lonneke en Emma zullen vanavond vele biertjes zaufen en morgen laten zien of ze daadwerkelijk hard roeien (en meer?). Dames, verras ons!

Uiteraard gaat het roddelcircuit binnen Phocas hard en wisten de Primaeren al snel dat de HRM adspiranten een bootje gingen vullen om de Achelous Bumping Bokaal binnen te slepen. Meteen werd een mailtje gestuurd naar de wedstrijdleiding en een verzoek ingediend om mee te dingen,  maar dan wel in een C4+ (want roeien gaat niet meer zo lekker). De primaeren hebben dan ook hun zinnen gezet op vanavond, veel goudgele vloeistof zullen ze naar binnen werken om morgen chill te kunnen roeien. Worden dit de winnaars van de Boni?

Maar na dit uitstapje naar het C4+-en veld, gaan weer even terug naar de 4+tjes. En wel naar een 4x+. De ploeg In de ban van de Ringvaart met Daniël (Bonder, dus nee niet van Tulder) en Co zullen vanavond helemaal loco gaan op foute hitjes als Waka Waka en Livin la Vida Loca. Hier hebben ze echter nooit veel bier voor nodig, dus dat wordt nog vechten om de creativiteitsprijs voor deze ploeg!

Al eerder zagen we de Primaeren langskomen, en je weet hoe dat gaat bij damesgezelschappen.  “Nouhouuu die primaeren gaan dadelijk met alle aandacht ervandoor, wij willen ook”. En zo geschiede. Al jaar en dag doen deze weledele dames van Chimaera mee aan de Bumping en zij vallen dan ook onder de categorie “oude 4+”. Zullen deze doorgewinterde veteranen er met de eer en glorie vandoor gaan dit weekend?

Je voelt hem vast al aankomen. Ik wel in ieder geval. Wat het ene damesclubje kan, kan het andere ook. Dus ook Emmeken zal onder noemer Memmeken starten in de reeds legendarische “oude C4+”. Nathalie, Janne, Dagmar en Paula hebben beloofd de eer van het damesdispuut hoog houden door morgen niet om te gaan.

En dit brengt ons meteen bij de rest van de C4+ starters. Te beginnen met een stel VaarTuig. Zullen Paul Dekkers, Wessel Martens, Sander Geers en Tom White vanavond als junioren helemaal naar de klote gaan en hun ware tuiglijke aard laten zien of gaan ze toch meer hun focus leggen op het roeien? Wij hebben in ieder geval geen idee. Wat we wel weten is dat deze jongens het reeds goed doen in de NOOC en dat ze dus een gewaagd tegenstander zijn voor de rest van het veld.

Lekker Boeiend denken deze dames. “Wij kunnen ook gewoon lekker roeien”. En dat zullen ze dan ook gaan bewijzen in de mooiste boot uit de vloot, de Anna. Gracieus als deze boot, zullen deze jongedames vanavond een biertje of wijntje drinken en morgen hun schone halen ten toon spreiden op het Maas-Waal kanaal.

Ook Lorelei heeft de wijze beslissing genomen dit jaar haar debut te maken op de Achelous Bumping. Zij gaan hiermee de strijd aan met zowel jong als oud. En er is me verzekerd dan zij gewoon keihard gaan winnen. De competitie tussen de eerstejaars zit er dan ook al meteen goed in. Hopen dat ze niet allemaal te brak zijn maandag en  iedereen en alles gaan afpalen op het water.

En dat brengt ons meteen bij de laatste C4+. Maar dit is niet de minste en wellicht de meest bijzondere. De (burger) roeivereniging de Waal zal dit jaar de strijd aangaan met de jonge studentjes van Phocas. Vele jaren ervaring op zowel Boni gebied als op roeigebied zullen aan boord zijn van deze boot. Een van de ledenstichters van het HRG zal mee roeien, alsmede een andere gerespecteerd oud-Acheloot. We zijn helaas niet op de hoogte van de roeikunsten van de Heren, maar het kan niet anders dan geweldig zijn. Jongetjes en Meisjes pas dus op voor deze mannen!

Wat hebben we nu nog over? Volgens mij nog een aantal skiffjes. De eerste zal geroeid worden door een ouderejaars competitieroeier in hart en lever. Tijn Cox onder de noemer van  Het meubilair’14 zal in de Fortunata zijn geluk beproeven. Vele wedstrijden heeft deze heer al gestart, hij paalt inmiddels bijna oud-wedstrijdroeiers eraf en dit zal dan ook zijn doel zijn voor maandag. Ivan? Watch out for Mr. Cox

Over Ivan gesproken, hij zal als buitengewoon Ivan in de Charibdis de strijd met Tijn en de rest van het veld aangaan. Kan zijn immense torso de rest verslaan? Of gaat hij zich meer focussen op vanavond, want ook daar is Sander zeker niet vies van. We kunnen niet meer doen dan afwachten…

Maar dan hebben we nog een underdog in het veld. Niemand minder dan Abe Marra zal bovenstaande heren eens even laten zien hoe je nu eigenlijk moet skiffen en gaat dan ook zeker voor de winst. Dit zal hij doen in de Eikewijs, een prachtskiff die gemaakt is om te shinen.

Om het hele spektakel af te maken, kan een 2- natuurlijk niet ontbreken. Hier zal een Achelous-Emmeken combi gerepresenteerd worden door Elsan en Juul. Zullen deze coassistenten na al die lange dagen snijden, nog een beetje kunnen roeien? Of is meedoen echt belangrijker dan winnen? Nah ik denk dat Elsan en Juul de focus vooral gaan leggen op vanavond, daar hebben ze immers het meeste voor getraind.

Het aller aller laatste veld zal opgevuld worden door de “Praeses-skiff”. Zie onderstaand de deelnemers vanuit de verschillende verticalen. Tja, meer valt hier niet over te vertellen. Gewoon komen en aanschouw de strijd der Titanen met eigen ogen.
Achelous – XIIIe bestuur
Phocas – Kasper niet
VIC – Arno te Brake
Elias – Glen niet
HRM – Eline Lam
Emmeken – Carlijn Scheijmans
Chimaera – Lissane van Alphen

bokaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.